D.LIPŠIC: Výkon príslušníkov HaZZ bude profesionálnejší

13.01.2012 Dunajská Streda

Veľký Meder 13. januára (TASR) - Minister vnútra SR Daniel Lipšic dnes slávnostne odovzdal zrekonštruovanú budovu Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) vo Veľkom Mederi. Rekonštrukcia hasičskej stanice stála 260.000 eur, pričom 85 percent nákladov sa čerpalo z fondu Európskej únie. Zvyšok nákladov bol hradený zo štátneho rozpočtu, povedal pre TASR minister.

\"Naše hasičské stanice v mnohých prípadoch sú už niekoľko desiatok rokov bez obnovy. Nemajú tepelnú izoláciu, prostredie komfortu je veľmi slabé, preto sa snažíme v maximálnej miere využívať eurofondy, aby hasiči a záchranári, keďže tu trávia väčšiu časť svojho pracovného dňa, mali lepšie podmienky na výcvik, vzdelávanie, ale aj na relax. Potom ten výkon v prípade zásahov zachraňujúcich život, zdravie a majetok je ešte profesionálnejší,\" zdôraznil Lipšic.

Ako povedal krajský riaditeľ HaZZ v Trnave Vladimír Mrva, v Trnavskom samosprávnom kraji je veľkomederská hasičská stanica prvá zrekonštruovaná budova. \"V súčasnosti prebiehajú ďalšie rekonštrukcie hasičských staníc. Vzhľadom na to, že sa neinvestovalo niekoľko desaťročí do objektov HaZZ v Trnavskom kraji, túto pomoc európskeho fondu sme privítali,\" konštatoval. Postupne obnovia v kraji všetkých 11 budov HaZZ.

Podľa generálneho sekretára Dobrovoľnej požiarnej ochrany (DPO) SR Vendelína Horvátha spolupráca profesionálnych a dobrovoľných hasičov je veľmi dobrá. \"Svedkom toho sme aj vo Veľkom Mederi. Vzťahy v Dunajskostredskom okrese sú nadštandardné,\" zdôraznil a pripomenul, že okresný riaditeľ HaZZ v Dunajskej Strede je zároveň viceprezidentom DPO. \"Spoločne zabezpečujeme rôzne úlohy, spoločne zachraňujeme životy a majetky ľudí pri požiaroch, povodniach a rôznych katastrofách,\" podčiarkol okresný riaditeľ HaZZ Eugen Czajlik.

\"Rekonštrukcia stanice HaZZ vo Veľkom Mederi sa ukončila v decembri minulého roku,\" uviedol hovorca KR HaZZ v Trnave Ivan Peťko. Obnova sa týkala zateplenia fasády a strechy objektu, výmeny strešnej konštrukcie, okien a dverí, garážových brán, osadenia nového bleskozvodu, výmeny radiátorov a plynových kotlov na úspornejšie a účinnejšie a čiastočnej rekonštrukcie sociálnej vybavenosti objektu.

Projekt rekonštrukcie hasičskej stanice skvalitnil technické a sociálne zázemia, čo sa prejaví zvýšením akcieschopnosti príslušníkov a povedie k zvýšeniu bezpečnosti a ochrany života, zdravia, majetku a životného prostredia. Dôjde k dlhodobému zníženiu energetickej a environmentálnej náročnosti prevádzky, čo bude mať vplyv na výraznú úsporu finančných prostriedkov štátneho rozpočtu najmä na prevádzku a údržbu budovy.
 

Vyberte región